Esti ceea ce bei!

Aproape 70% din suprafaţa Pământului este acoperită cu apă. Şi, indiferent că este vorba de o coincidenţă sau miracol divin, organismul uman conţine aproape 70% apă, iar salinitatea fluidelor extracelulare este aproximativ egală cu cea a apei oceanice. Aceşti trei atomi simpli, H2O, sunt atât de integraţi existenţei noastre, încât descoperirea lor pe un alt corp celest este un indicator aproape sigur al existenţei vieţii.

De ce are corpul nostru nevoie de apă?
Asociem un pahar de apă cu sănătatea. De ce facem asta?
Ştim sigur că apa pe care o consumăm ajunge la fiecare celulă a organismului nostru. Îmbunătăţeşte aportul de oxigen, elimină reziduurile şi curăţă toxinele. De aceea ne simţim obosiţi când conţinutul de apă al organismului scade cu 2%, iar problemele serioase de sănătate apar când acesta scade cu 9%.
Organismul unui adult conţine în medie 35-50 de litri de apă. Inima, creierul şi muşchii conţin 75% apă, sângele, 83% şi plămânii, 86%. Aerul pe care îl respirăm trebuie să fie complet saturat de apă înainte de a pătrunde în plămânii noştri: prin urmare, nici măcar nu putem respira fără apă.

Suntem ceea ce bem!
Marea majoritate a oamenilor nu aduc un aport suficient de apă organismului lor, în ciuda beneficiilor indiscutabile şi variate pe care aceasta le are: sistemul digestiv, cel nervos şi cel imunitar funcţionează mai bine; devenim mai energici şi mai activi intelectual, aspectul tenului este îmbunătăţit, devenind mai catifelat şi fără linii fine.

Când conţinutul de apă al organismului scade cu 2% ne simţim obosiţi, iar problemele serioase de sănătate apar când acesta scade cu 9%. Organismul unui adult conţine în medie 35-50 de litri de apă. Inima, creierul şi muşchii conţin 75% apă, sângele, 83% şi plămânii, 86%.

Aerul pe care îl respirăm trebuie să fie complet saturat de apă înainte de a pătrunde în plămâni: prin urmare, nici măcar nu putem respira fără apă.
Un conţinut corect, echilibrat de apă este o necesitate pentru funcţiile vitale ale tuturor celulelor. Consumul unei ape curate (sănătoasă) este o condiţie sine-qua-non a funcţionării optime a organismului.

Pentru a susţine funcţiile vitale şi o bună sănătate, un adult trebuie să bea între 2 şi 3 litri de apă în fiecare zi. Pentru organismele care funcţionează normal, este necesar un aport suficient de apă curată, sănătoasă. Când conţinutul de apă al organismului scade cu 2% ne simţim obosiţi, iar problemele serioase de sănătate apar când acesta scade cu 9%. Dacă organismul Dvs. ar pierde între 10-20% din conţinutul de apă, s-ar produce decesul.

Otrăvirea cu apă potabilă

 

Ce fel de apă ar trebui să bem? Pentru a proteja sănătatea oamenilor, OMS a făcut recomandări în privinţa calităţii apei potabile. În baza acestora, nicio ţară nu trebuie să depăşească concentraţia maximă permisă (CMP) pentru anumite substanţe din apa de băut. O concentraţie mai mare a anumitor substanţe ne poate afecta şi pune în pericol grav sănătatea. Putem fi siguri că apa pe care o bem zilnic e igienică?

Benzina, fluorurile, produsele farmacologice, pesticidele, plumbul, azbestul, nitraţii şi chiar deşeurile radioactive – sunt toate dizolvate în apa pe care o bem. Au fost identificaţi peste 800 de agenţi contaminanţi ai apei. S-a dovedit faptul că expunerea de nivel scăzut la numeroşi agenţi contaminanţi are efecte negative asupra corpului uman - inclusiv stare de disconfort, boli, afecţiuni ale ficatului şi nervilor şi chiar cancer! Noile standarde de sănătate sunt dificil de adoptat. Luaţi, de exemplu, cazul plumbului, unul dintre cele mai comune metale grele regăsite în apa potabilă. În 1998, Uniunea Europeană a redus nivelul maxim permis al plumbului în apa potabilă de la 50 la 10 μg/l. Din cauza costurilor ridicate şi a tehnologiei avansate necesare pentru îndepărtarea plumbului din apă, furnizorii publici de apă nu sunt obligaţi să respecte noul standard până în anul 2013.

Dintre sutele de poluanţi ai apei, doar câteva duzini sunt monitorizate îndeaproape: 
Microorganismele – Apa este un mediu foarte propice proliferării microorganismelor. Stabilitatea microbiologică a apei potabile este unul dintre cei mai importanţi indicatori ai calităţii sau, mai bine spus, ai acceptabilităţii igienice şi sanitare a apei.

Apa folosită pentru băut, prepararea hranei şi igiena personală nu trebuie să conţină bacterii şi virusuri, deoarece pot produce boli foarte periculoase. Substanţele chimice pot provoca boli grave.

Este apa îmbuteliată o opţiune mai bună, dacă nu ne putem baza pe ceea ce este furnizat la robinet?

Din nefericire, NU. Apa îmbuteliată se clasifică în apă minerală, apă naturală şi apă de masă. Apa minerală nu este recomandată pentru consumul zilnic, continuu. Doctorii se tem că nivelurile ridicate de minerale şi compuşii lor pot avea multe efecte adverse asupra sănătăţii dacă sunt consumate în cantităţi considerabile. Ca un exemplu, putem menţiona sodiul, care cauzează tensiune arterială ridicată, sau nitraţii şi nitriţii, care blochează transportul de oxigen şi sunt cauza primară a metemoglobinemiei* şi a avorturilor spontane. Nu trebuie să uităm de calciu, care, atunci când este consumat în concentraţiile ridicate găsite în apele minerale, poate favoriza formarea pietrelor la rinichi.

Calitatea apei potabile naturale depinde în mare măsură de calitatea sursei sale, de tehnologia de îmbuteliere şi dezinfectare, de calitatea utilajelor de prelucrare a apei şi de sistemul de distribuţie a sticlelor. Atunci când alegem orice marcă de apă îmbuteliată, nu suntem în măsură să realizăm o evaluare corectă a calităţii apei. Trebuie să ne amintim că apa de izvor – ca orice altă sursă de apă care provine din pământ – este foarte probabil supusă contaminării. Apa de masă este adesea doar apă plată de la robinet, singura diferenţă este înlăturarea gustului de clor.

Toate tipurile de apă îmbuteliată sunt produse în fabrici, apoi transportate în mari depozite cu vânzare angro, după care sunt din nou distribuite cu camionul magazinelor de desfacere. De obicei, o sticlă se află mai multe săptămâni în tranzit, între fabrică şi rafturile magazinelor. Acasă, nici măcar nu ne-am gândi să păstrăm atât de mult timp apa potabilă. Ştim cu toţii că apa potabilă – ca orice alt aliment – ar trebui consumată proaspătă.

Transportul sticlelor umplute cu apă pe distanţe lungi, în camioane aglomerate, nu pare o idee atât de bună – în special dacă luăm în considerare poluarea suplimentară a mediului şi costul ridicat.

Cel mai adesea, alegem apa îmbuteliată deoarece considerăm că nu avem alte opţiuni. Dar această soluţie este costisitoare şi foarte incomodă. Când decidem ca apa îmbuteliată să fie sursa noastră de apă potabilă, alegem să transportăm sute de sticle grele, care devin reziduuri atunci când sunt golite, crescând contaminarea deja ridicată a mediului. În pofida inconvenientelor şi a costului ridicat al investiţiei noastre în apa îmbuteliată, nu putem fi siguri de calitatea a ceea ce se află în interiorul sticlei.

Rolul apei

pix

Rolul apei în organismul speciilor vii, inclusiv al omului, nu s-a schimbat fata de primele creaturi ale vietii. Organismul uman este constituit in proportie de 70% din apa si nu poate supravietui mai mult de 3 zile in lipsa acesteia.

Contact

Tel: 0727.742.258; 0748.533.163
E-mail:office@listec.ro